EvenementenNieuwsTips

Donderdag 22 oktober 2020 | Door: Mora Ahmadi

Laten we eerlijk zijn, meestal krijgen we alleen de successen van ondernemers te zien, maar welke struggles heeft diegene meegemaakt? Wat heeft de ondernemer moeten opofferen? En welke lessen heeft hij geleerd? Van andermans fuck-ups en successen kun je leren. Daarom spreken we elke week een ondernemer die ons een kijkje geeft behind the scenes en eerlijke verhalen deelt. Deze week is dat William Ampofo!

WHO IS HE?

William Ampofo, ontwerper van het modemerk Cruèl was vorig jaar één van de finalisten van de FunX Media Business Award. Sinds zijn deelname aan de FMBA heeft hij zich bezig gehouden met verschillende toffe projecten. Dit jaar had William een eigen show tijdens de Amsterdam Fashion Week. Little would you know dat hij zijn merk pas twee jaar heeft! 

AFW_SEP20_CRUEL_0022

Tegen welke ondernemer kijk je op en waarom?

”Ik kijk niet persé op naar een andere ondernemer, maar er zijn personen die mij inspireren. Deze personen zijn Kanye West en Rei Kawakubo. Rei Kawakubo is de oprichter van Comme Des Garcons. Ze is erg rebels, volgt altijd haar intuïtie en denkt conceptueel. Kanye is gewoon iemand die veel positieve energie heeft. Hij limiteert zichzelf niet door anderen. Daarnaast vind ik zijn muziek heel tof en vind ik hem een sterk persoon.”

Waar komt je passie voor mode vandaan?

”Ik heb altijd al wel een andere kledingstijl gehad en daardoor viel ik ook op. Mijn passie voor mode is echt pas begonnen in 2012, omdat ik de mixtape van Kanye West genaamd ‘’Cruel Summer’’ had discovered. Hierdoor kreeg ik steeds meer te maken met hiphopmuziek en daar hoort een bepaalde kledingstijl bij. Ik ging steeds dieper graven en zo kwam ik terecht bij Avant Garde high end fashion. Mijn moeder heeft ook altijd van fashion gehouden, ze houdt er nog steeds van. Ik denk dat ik mij daardoor ook onbewust bezig hield met mode, waardoor ik anders ben gaan kijken naar kleding.”

Waar haal je inspiratie vandaan?

”Ik haal mijn inspiratie uit mensen die ik op straat tegenkom en uit de mensen in mijn omgeving. Muziek speelt ook een grote rol.”

Waar ben je het meest trots op?

”Ik heb dit jaar mijn collectie mogen presenteren tijdens Amsterdam Fashion Week. Hiervoor heb ik drie independent shows gegeven. De reden dat ik hier het meest trots op ben, is omdat ik mijn merk pas 2,5 jaar heb. Nadat ik mijn merk op een scherm zag staan op het Rembrandtplein, besefte ik wel echt dat al die lange dagen en nachten het toch wel echt waard waren. Dit heeft mij echt een boost gegeven, vooral omdat ik mijn merk nog niet eens zo lang heb. Wat kan ik dan allemaal wel niet op lange termijn bereiken?”

Wat was je biggest fuck up?

”Voor mijn 2019 collectie schoten wij voor een lookbook, een e-commerce shoot. De foto’s waren geschoten, maar de fotograaf was zijn sd-kaart kwijtgeraakt. Alle foto’s waren helaas weg en alles was voor niets geweest. Hiervoor werkte ik nooit met contracten, maar sinds dat is gebeurd werk ik wél altijd met contracten. Ik zie het niet persé als een fuck up, want ik heb er wel van geleerd. Het was een goede levensles.”

Wat heb je gemist in de lessen op school of tijdens je studie?

”Ik heb gelukkig wel altijd financieel bewuste keuzes gemaakt. Maar ik denk dat scholen de jongeren wat kunnen bijbrengen over hoe zij beste om kunnen gaan met geld. Iedereen leert op zijn of haar eigen manier wat geld is en hoe ze het moeten uitgeven, maar er zit hier geen vaste structuur in. Als je mensen daarin schoolt, dan wordt de scheiding tussen rijk en arm minder groot, zijn er minder daklozen en zal de economie welvarender worden.

Ik heb in het verleden een rechtenstudie gevolgd. Mijn ouders vonden dat de veiligste keuze voor mij, omdat zij graag wilde dat ik een stabiele toekomst zou krijgen. Na het volgen van deze studie kwam ik er al snel achter dat dit niks voor mij was. Ik voelde me hier niet in thuis. Vervolgens heb ik het risico genomen om mode te studeren en mijn ouders hierin teleur te stellen. Ik ben uiteindelijk wel blij dat ik toch die stap heb genomen en dat ik mijn passie ben gaan volgen. Mijn ouders zijn inmiddels mijn grootste fans en ze zijn enorm trots op wat ik allemaal bereikt heb.

Ik vind dus eigenlijk dat er meer vrijheid moet zitten in het schoolsysteem. Mensen krijgen niet de vrijheid om te proeven wat zij allemaal kunnen doen. Misschien moet er een plan komen waarbij studenten in één jaar verschillende vakken krijgen zoals rechten, mode, gezondheid, marketing etc. en dat ze na dat jaar een richting mogen kiezen.”

Werk je om te leven of leef je om te werken?

”Voor mij is dat 50/50. Ik ben wel echt een workaholic. Ik hou ervan om te werken omdat fashion wel echt mijn passie is. Het geeft mij een drive om steeds harder te werken. Ik werk ook voor mijn vrijheid.”

”Ik heb respect voor iedereen. At the end of the day, we are all just humans!” – William Ampofo

Wat zijn volgens jou de drie essentiële eigenschappen die een ondernemer moet hebben?

”Een ondernemer moet humble zijn, passie hebben in wat hij of zij doet en een visie hebben. Als je die drie hebt, dan kan niks meer je tegenhouden. Ik heb respect voor iedereen. Ik zie mezelf dan ook nooit hoger dan iemand anders. At the end of the day, we are all just humans!”

 

Wil je meer inspiratie en tips op het gebied van ondernemerschap & mindset? Check dan de andere artikelen van FunX Media.