EvenementenNieuwsTips

Woensdag 2 december 2020 | Door: Mora Ahmadi

Laten we eerlijk zijn, meestal krijgen we alleen de successen van ondernemers te zien, maar welke struggles heeft diegene meegemaakt? Wat heeft de ondernemer moeten opofferen? En welke lessen heeft zij geleerd? Van andermans fuck-ups en successen kun je leren. Daarom spreken we elke week een ondernemer die ons een kijkje geeft behind the scenes en eerlijke verhalen deelt. Deze week is dat Shania Miller! 

WHO IS SHE?

Shania is hairstylist en owner van Ohhmy.rawhair: the plug voor high quality haar. Shania is thuis begonnen met haar bedrijf en heeft inmiddels een succesvolle zaak in Rotterdam. Hiernaast geeft ze sinds kort ook masterclasses met OHHMY ACADEMY.

Deze powervrouw wil uiteindelijk een stichting oprichten voor mensen die ziek zijn en haargroeiproblemen hebben. Daarmee hoopt ze mensen te helpen en hun confidence terug te geven!

Wie jouw rolmodel op zakelijk gebied en waarom?

”Ik kijk op naar Arrogant the Hairdresser. Arrogant is een haarstylist uit Amerika en ik vind hem echt heel goed. Hij steekt boven anderen haarstylisten uit door de perfecte en unieke kapsels die hij creëert.”

Hoe ben je je bedrijf begonnen? 

”Ik ben er echt ingerold. Mijn zus deed al vaak het haar van anderen, waaronder van mij. Ik begon toen op een gegeven moment zelf ook het haar te doen van anderen, maar had nog niet echt nagedacht wat ik er later precies mee wilde doen. 

Via mijn broer, die al erg lang onderneemt, ben ik in contact gekomen met ZomerOndernemer en kreeg ik hulp met mijn bedrijfsplan. 

Ik begon eerst met wat goedkoper haar, maar kwam er al gauw achter dat goedkoop, duurkoop is. Dit merkte ik vooral aan de kwaliteit van het haar. Toen ik het haar ging verven, voelde het aan als stro. Je kon het niet alleen zien, maar ook echt voelen. Het haar ging ook niet lang mee, want ik kocht het elke maand opnieuw. Hierdoor was ik op een langer termijn juist duurder uit. Uiteindelijk heb ik kwalitatief gezien beter haar gekocht. Dit was een grote investering, maar het zag er wel een stuk beter uit.

”Ik besefte op dat moment ook niet hoe zwaar ik het had, omdat ik echt mijn dromen achterna ging. Ik deed iets waar ik passie voor had.”

Veel mensen in mijn omgeving stelden vragen over het haar dat ik had gekocht. Ik dacht meteen: hier kan ik me mee onderscheiden. En met de hulp van mijn zus kwam Ohhmy.rawhair tot stand!

Omdat al mijn klanten bij mij thuis kwamen, had ik geen plekje voor mezelf waar ik echt kon rusten. Daarom ging ik ook vrij snel op zoek naar een werkplek. Daarnaast ging ik naar school, liep ik stage en had ik nog een ander bijbaantje. Het was zwaar, maar de mensen uit mijn omgeving hebben mij er echt doorheen gesleept. Mijn vriendinnen hielpen mij bijvoorbeeld met huiswerk. Daar ben ik ze dankbaar voor. Ik besefte op dat moment niet hoe zwaar ik het had, omdat ik echt mijn dromen achterna ging. Ik deed iets waar ik passie voor had.

Waar ben je het meest trots op?

”Ik ben trots op de doelen die ik tot nu toe bereikt hebt. Ik heb mijn diploma in sociaal maatschappelijk werk behaald, mijn eigen zaak, een leuk pandje en een auto. Ook ben ik op persoonlijk gebied erg gegroeid. Ik heb een andere kijk op het leven en sta meer open voor dingen. Zo sta ik stil bij het feit dat niet alles draait om geld. Ik hechtte daar vroeger meer waarde aan. Als een klant met een verzoek komt, maar niet het budget ervoor heeft, dan zoek ik manieren om er toch nog samen uit te komen. Ik geef soms meer dan ik ontvang. Dit vind ik niet erg, want het opent nieuwe deuren.”

”Ik geef soms meer dan ik ontvang. Dit vind ik niet erg, want het opent nieuwe deuren.”

Sommige mensen hebben vooroordelen over het dragen van nep-haar. Jouw business richt zich hier natuurlijk op. Hoe kijk jij daar tegen aan en hoe ga je om met de kritiek?

”Het is niet dat het mij niet raakt, maar hoe ouder je wordt, des te vaker je mensen ziet met nep-haar. Ik hou persoonlijk van haar dat er natuurlijk uitziet en dit zie je dan ook terug in mijn werk.  

Mensen hebben in het verleden het dragen van nep-haar als een taboe gezien, maar het wordt nu steeds meer acceptable merk ik. Veel vrouwen willen weleens wat anders doen met hun haar, ook veel Europese dames. Zij tonen ook steeds meer interesse.”

Wat was je biggest fuck-up?

”Eén keer heb ik mijn bestelling niet goed ingepland. Ik had haar besteld, wat uiteindelijk een maand te laat kwam. Dit zorgde voor klanten die niet tevreden waren, omdat ik ze niet op tijd kon helpen. Ik had er niet bij stilgestaan dat er feestdagen tussen zaten. In dit soort gevallen probeer ik altijd zo snel mogelijk contact op te nemen en de situatie eerlijk uit te leggen. Klanten waarderen dat. Ik kijk altijd naar een oplossing en probeer ze tegemoet te komen door een kleinigheidje te geven.”

Mensen helpen is meer dan goud waard.” 

Wat is je grootste ambitie?

Ik wil een stichting oprichten voor volwassenen en kinderen die ziek zijn en mensen die haargroeiproblemen hebben. Daarvoor heb ik investeerders nodig, maar ik spaar veel geld om dit doel te realiseren. Dit doe ik door extra veel te werken. 

Natuurlijk wil ik ook extra locaties en meer naamsbekendheid, maar niets kan tippen aan de droom om te kunnen doneren aan mensen die het, het hardst nodig hebben. Mensen helpen is meer dan goud waard.”

Welke tip geef je mee aan anderen die de ambitie hebben om iets voor zichzelf te beginnen?

”Geloof in jezelf en blijf doorzetten. Er zullen meerdere tegenslagen komen, maar dat neemt niet weg dat je er niet kan komen. Vergeet niet: ‘If you don’t chase it, you will never get it!’ ”

If you don’t chase it, you will never get it!” 

Wil je meer inspiratie en tips op het gebied van ondernemerschap & mindset? Check dan de andere artikelen van FunX Media!